Paard gerelateerde activiteiten

Bûtenút biedt allerlei paardenactiviteiten voor mensen met een beperking onder professionele begeleiding met kennis van de doelgroep en paarden. Wij hebben ervaren dat de wisselwerking tussen paarden en mensen met een beperking erg waardevol is. Daarom hebben we een concept bedacht waarin het voor meer mensen met een beperking mogelijk is om deel te nemen aan allerlei paardenactiviteiten. Bûtenút organiseert en begeleidt paardenactiviteiten welke geïntegreerd zijn in de dagbesteding. De dagbesteding bestaat uit het verzorgen van de paarden zoals borstelen, voeren, binnen- en buiten zetten, hoeven krabben, longeren en wandelen met paarden. Tijdens de dagbesteding wordt ook huifbed-rijden, mennen en paardrijden georganiseerd.
Door de financiële ondersteuning van Stichting Hart in Friesland is het voor Bûtenút mogelijk om alle mensen met een beperking te laten paardrijden. Kijk voor meer informatie op www.hartinfriesland.nl.
Er is bij deze activiteiten, huifbed rijden uitgezonderd, de mogelijkheid om daarvoor de indicatie dagbesteding te gebruiken. We integreren deze activiteiten namelijk in een zorgdagdeel en/of dagdelen. Dit is kwalitatief- en financieel gezien zeer aantrekkelijk voor mensen met een beperking. Daarnaast is er uiteraard ook de mogelijkheid om een afzonderlijke les af te nemen. Bûtenút werkt volgens PGB en ZIN en het hangt van de hoogte van de vergoeding af of de deelnemer nog een eigen bijdrage moet betalen.

Paardrijles geïntegreerd in de dagbesteding

Paardrijden
Bij afname van minimaal 4 dagdelen dagbesteding kost een paardrijles niets extra. De deelnemer krijgt 1 maal in de week paardrijles op een vooraf geplande tijd.
Paardrijden zonder dagbesteding: Een losse les kost € 17,50 (1/2 uur incl. op en afgaan)

Huifbed-rijden
Bij huifbed rijden is er niet de mogelijkheid om de indicatie in te zetten maar moet afzonderlijk betaald worden. Een losse les huifbed-rijden duurt in totaal ruim een half uur. Dat ene half uurtje kost soms veel tijd en inspanning voor de deelnemers en degenen die het moeten faciliteren. Daarom is er wel de mogelijkheid om een dagdeel dagbesteding af te nemen zodat er op allerlei verschillende manieren genoten kan worden van de paarden en de gehele sfeer. Zo maakt de deelnemer de gehele voorbereiding en na verzorging veel bewuster mee en daarnaast worden er allerlei paard gerelateerde activiteiten aangeboden. Halverwege de ochtend/middag wordt er een kopje thee of koffie gedronken in de kantine of bij mooi weer op het terras. Uiteraard zijn alle activiteiten aangepast op de mogelijkheden en het belevingsniveau van de deelnemer. Dit alles maakt het huifbed-rijden nog waardevoller.
Huifbed-rijden zonder dagbesteding: Een losse les kost € 37,50 voor een halfuur. (incl. op en afstappen)